Napoje, które na zawsze zatrzymują miłość.

    Podobno są napoje, które mają cudowne właściwości wzbudzania uczucia miłości 
i pożądania (u obu płci!). Niżej podane przepisy zaczerpnięte są ponoć ze starych tekstów arabskich, hinduskich i chińskich ...

Afrodyzjak Satyrion

Składniki:
· 20 drobnych kwiatów orchidei
· 500 ml jogurtu albo koziego mleka
· 4 plasterki kiwi
· szczypta cynamonu

Przygotowanie:
Wyciśnij sok z orchidei (najlepiej użyj dzikich orchidei rosnących na naszych łąkach - te bordowe kwiaty z liśćmi w cętki kwitną w maju). Dodaj jogurt, cynamon i plasterki kiwi. Wymieszaj. Napój ten wzbudza wzajemne pożądanie.

Napój z papai z goździkami

Składniki:
· 2 owoce świeżej papai
· 100 ml spirytusu
· 5 goździków
· 500 ml soku pomidorowego
· żółtko
· pieprz
· sól

Przygotowanie:
Obierz owoce papai, usuń pestki, miąższ zmiksuj. Goździki utłucz na proszek. Wymieszaj mus z papai, goździki, sok pomidorowy, pieprz i sól. Daj roztrzepane żółtko. Wklej spirytus. 

Złoty koktajl z różą

Składniki:
· 3 łyżki czekolady w proszku
· płaska łyżeczka cynamonu
· 40 płatków róży

Przygotowanie:
Wszystkie składniki włóż do moździerza i ucieraj tak długo, aż powstanie kremowa masa. Podaj koktajl ukochanej osobie.

Koktajl miętowy z pieprzem

Składniki:
· dwie garści świeżej mięty
· 15 ziarenek zielonego pieprzu
· szklanka wytrawnego martini
· łyżka miodu
· 2 plasterki cytryny

Przygotowanie:
Zmrożone martini wlej do naczynia, dodaj rozdrobnioną miętę i utłuczony w moździerzu pieprz. Dodaj płynny miód i dokładnie wymieszaj. Wlej do kieliszków, dodaj cytrynę

Syrop imbirowy

Składniki:
· puszka moreli lub 5 świeżych owoców
· łyżka mleczka pszczelego
· plasterek korzenia imbiru

Przygotowanie:
Drobno posiekaj obrany imbir. Zmiksuj morele, usuwając z nich pestki. Wymieszaj wszystkie składniki syropu, który w Chinach (i to od tysięcy lat) jest uznawany za podniecający napój miłosny.

Chiński eliksir niebiańskiej miłości

Składniki:
· 1,5 litra wody
· 90 dag nóżek wieprzowych
· 45dag mięsa wieprzowego (pokrojonego na 4 kawałki)
· pół kurczaka (mięso bez kości i drobno posiekane)
· 300 ml chińskiego wina ryżowego (lub wytrawnej wiśniówki)
· 7 łyżek sosu sojowego
· 2 łyżki cukru
· 3 cienkie plasterki korzenia imbiru

Przygotowanie:
Nóżki wieprzowe, mięso wieprzowe i drobiowe włóż do dużego rondla, zalej wodą. Gotuj 5 minut. Odlej całą wodę, dodaj połowę wina, sos sojowy, cukier i obrany ze skórki imbir. Wymieszaj. Rondel przykryj, wstaw do piekarnika, piecz 3,5 godziny w temperaturze 140 stopni, podlewając wodą. Dodaj kolejne pół szklanki wody, resztę wina i wymieszaj. Wyjmij wszystkie stałe składniki. Płyn zlej do miski, zdejmij warstwę tłuszczu. Przecedź, ostudź, przechowuj w lodówce.


Przyznaje, że nie były one przeze mnie testowane! W związku z tym nie biorę odpowiedzialności za testy, w wyniku których efekt okaże się niezupełnie zbieżny z zamiarem przygotowującego miksturę. 
Gdyby jednak ktoś z Was odważył się wypróbować ww. receptury, to proszę o ocenę zarówno walorów smakowych jak i skuteczności działania tych trunków.